maandag 28 oktober 2013

Den Bosch, stad van Brabantse gezelligheid

Een bezoekje aan de stad ’s Hertogenbosch is zeer zeker de moeite waard. Den Bosch is als hoofdstad van Brabant dan ook echt een stad die je zeker moet bezoeken!

De Bossche Bol
Natuurlijk staat de stad bekend om haar Bossche bollen. Deze gaan we dan ook als eerste maar eens testen. De echte Bossche bol komt van bakker Jan de Groot. Deze bakkerij en tevens lunchroom is gevestigd aan de straat recht tegenover het station, waar je overigens ook gemakkelijk je auto kan parkeren om vervolgens de stad in te gaan. De bakkerij valt direct op door de rij met mensen die er voor de deur staat. Wij zijn blijkbaar niet de enige die nieuwsgierig zijn naar dit plaatselijk fenomeen. En zo blijkt…niet voor niks! De Bossche bol is dan ook werkelijk fantastisch qua smaak, smeuïge  chocolade gevuld met heerlijke verse en luchtige slagroom. Wij likken onze vingers nog even af..

 Dan vervolgen wij onze tocht naar hartje centrum en komen uit op een gezellig centrum met een marktplein als hart. Vanaf dit plein kun je alle kanten op, diverse straatjes in met de meest leuke en schattige boetiekjes. Uiteraard zijn ook de grote namen en ketens in deze stad te vinden. En ondanks dat we daar nou niet speciaal naar op zoek zijn, scoren we bij Van Arendonk een paar hele mooie shabbies. Zij verkopen er dan ook erg veel mooie schoenmerken.


Binnendieze van Den Bosch
Wat zeker ook de moeite is om een bezoek te brengen aan de Binnendieze, het water dat kronkelt door de stad s-Hertogenbosch. In de zomermaanden kun je al varend door de Binnendieze en zijn smalle lange lage donkere doorgangen een rondvaart maken. De schipper vertelt vol passie over het indrukwekkende verleden van de Binnendieze en de vele verschillende togen waar vele vleermuizen hun aangepaste schuilplaats hebben gevonden. Hij verteld over het ontstaan en de geschiedenis van de Binnendieze, over hoe de handelaren hier vroeger doorheen voeren en over de restauraties die veel problemen hebben gebracht en wel vijf en twintig jaar hebben geduurd. Het is mooi om al varend de vele kenmerken uit vroegere tijden te ervaren. De Binnendieze voert je werkelijk door een bijzondere andere wereld, waarbij de enorm hoge achtergevels je terugbrengen in de tijd. Je ervaart de rust, door de enorme hoge indrukwekkende achtergevels, de Binnendieze die vrij laag staat en de stilte van de fluisterboot.  En dan te bedenken dat je onder de druk winkelende passanten vaart…
Tijd voor een hapje..
We lunchen bij restaurant Zoetelief. En zonder daarbij een restaurant test te hebben gedaan, zijn we van mening gelijk de lekkerst club sandwich van Den Bosch te hebben ontdekt! Vol van smaak en met heerlijke dressing genieten wij van deze luxe lunch. Zoetelief bevindt zich in de Korte Putstraat, hier vind je overigens een overvloed aan mooie restaurants. Altijd iets te vinden om lekker te smullen.




Op de terugweg strandden we nog even bij een mooi shopje genaamd Berkeley  In deze exclusieve shop bieden ze een klein assortiment aan luxe dames en heren kleding. Merken zoals Artu Napoli, Canada Goose, Drykorn, Hackett, Jacob Cohen, Jaggy, Mason's, Moscow, Napapijri, Nudie Jeans, Peuterey, Philippe Model, Repeat, Sun 68, Superdry, Tintoria Mattei en Windsor zijn hier te vinden. Persoonlijk was ik erg onder de indruk van de vele gekleurde zijden blouses die ze hier aanbieden.
Den Bosch, een culturele en bourgondische stad, waar nog zoveel over te schrijven valt, maar wat je toch echt beter zelf kan ontdekken!  

Enkele noemers: de schilderwerken van Jeroen Bosch, cultuur met een rijke geschiedenis, de Binnendieze, de vestingwerken, de markt, de Parade en de Korte Putstraat. Bovendien:’s-Hertogenbosch is als onderdeel van BrabantStad een officiële kandidaat voor de titel:

"Culturele Hoofdstad van Europa 2018"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten